Więcej ciepła

Inwestorzy mieszkają w spokojnej części Poznania, w domu na dużej, zazielenionej działce. Oboje są aktywni i wraz z trójką synów żyją szybko, potrzebowali więc w domu miejsca, w którym razem będą mogli odpoczywać, relaksować się, jeść wspólne posiłki i cieszyć się swoim towarzystwem w wygodnym, komfortowym otoczeniu. Szczególny nacisk położono na klimat wnętrza – miało stać się bardziej ustawne i gościnne, a jednocześnie pozostać niezagracone i łatwe w utrzymaniu czystości.

Dzięki zmianie układu pomieszczenia uzyskano miejsce na powieszenie dużego telewizora, zagospodarowano przestrzeń pod schodami oraz optycznie wydzielono kuchnię. Ocieplenie wnętrza uzyskano przez zastosowanie naturalnych materiałów – drewna dębowego w neutralnym wybarwieniu na ścianie telewizyjnej i blatach (kuchennym i stołu w części jadalnej) oraz płytki patchworkowej o bogatym, imitującym tweed, wzorze ale w kolorze istniejących płytek gresowych (notabebe był to konieczny zabieg, ponieważ przy przesuwaniu kominka nie było możliwe kupienie płytki identycznej z tą, która zastała położona 10 lat temu).

Dopełnieniem kompozycji jest sofa narożna obita miękkim materiałem i dopasowane zasłony oraz dywan a kontrapunktem: czerń pojawiająca się jako tralki w balustradzie schodowej, w nogach stołu i konsolki oraz w szafce RTV. Oświetlenie wnętrza zostało uzupełnione o dodatkowe punkty świetlne. Zastosowane oprawy są subtelne, o nowoczesnym charakterze. Włączniki światła także zostały zaprojektowane w kolorze zbliżonym do koloru ścian.

Anna Deptuła

Tel: +48 570 357 555
E-mail: design@pieknietu.pl